Predstavenie Feudaria

01.03.2015

Pokiaľ všetko pôjde dobre, tak niekedy v priebehu najbližších týždňov až mesiacov spustím testovaciu verziu svojej hry Feudarium. Na tomto blogu by som chcel písať o tom, ako pokračuje vývoj a na čo všetko sa môžete tešiť.

Popis hry#

Feudarium je hra z rodiny MMORTS a je hrateľná cez webový prehliadač bez akýchkoľvek pluginov, čiže si ju zahráte rovnako dobre na vašom PC, mobile aj tablete. V hre predstavujete stredovekého feudálneho vládcu a zo začiatku ovládate iba jedno malé mestečko. Postupne si ho zveľaďujete, zabezpečujete prísun surovín, staviate budovy a vylepšujete už postavené. Stredoveký svet však bol neľútostný a taká bude aj táto hra, takže vaše malé kráľovstvo bude potrebné brániť pred vpádmi iných hráčov, ktorí sa vám budú snažiť ukradnúť drahocenné suroviny alebo dokonca dobyť mesto. Keď bude vaša armáda dostatočne silná a vy dostatočne trúfalý, môžete skúsiť hru otočiť a namiesto toho, aby ste sa bránili vy, tak sa ostatní budú musieť brániť vám.

Hoci ide o RTS, tak namiesto toho, aby ste na bojisku alebo v meste ovládali konktrétnych jednotlivcov, tak v prípade bojových jednotiek dávate príkazy celým armádam a v prípade pracovníkov v mestách týchto neovládate vôbec a celé získavanie surovín riešite iba stavbou a vylepšovaním produkčných budov.

História#

Feudarium som začal programovať pred vyše dvoma rokmi, ale jeho história je omnoho dlhšia. Môj prvý kontakt s browserovými hrami tohto typu sa udial v čase, keď som študoval na vysokej škole a môj brat hrával Travian. Bol som zvedavý, čo je to za hru a fascinovalo ma, že sa to dá hrať cez prehliadač a jedna hra trvá niekoľko mesiacov. Keď mi však hru ukázal, tak som bol značne znechutený. Čakal som Age of Empires v browseri a namiesto toho som videl obyčajné webové formuláre a statické obrázky, na mape sa nepohybovali armády a vôbec celé sa mi to zdalo divné.

Vložilo mi to však chrobáka do hlavy a začal som stále viac uvažovať nad tým, ako by sa niečo takéto dalo naprogramovať. Zo začiatku sa mi to zdalo jednoduché, ale čím viac som šiel do hĺbky, tým ťažšie to vyzeralo. Ja mám rád takýto typ výziev a tak som sa postupne od pohŕdania browserovými RTS, cez uvažovanie o tom, ako sú asi naprogramované, prepracoval až k túžbe jednu vytvoriť. Muselo však prejsť niekoľko rokov, počas ktorých som si vyskúšal viacero hier z tohto žánru (Travian som však nehral nikdy), aby som preskúmal ich mechaniky a moje programátorské schopnosti sa zlepšili natoľko, aby som sa cítili dostatočne istý a mohol si povedať, že už viem vyriešiť všetky problémy a môžem začať programovať.

Prípravy na vydanie#

To bolo pred vyše dvoma rokmi a dnes som tu a pripravujem hru na jej uvedenie do sveta. Zatiaľ iba ako test mechaník a s mizivou grafikou, ale predsa. Možno s tým neurobím dieru do sveta, možno neprinesie nič nové ani revolučné a možno ju dokonca ani nikto nebude chcieť hrať, ale je to moja hra a bola radosť a výzva ju programovať. A keď sa prepracujem až k jej vydaniu, tak si budem môcť víťazoslávne povedať "zvládol som to".

Držte mi palce, aby som tých zopár posledných krokov zvládol bez zakopnutia.

Malá ochutnávka#

Toto je screenshot z detailu mesta.

Detail mesta