Development Update no. 1

22.11.2015

Od uverejnenia verejnej alfa verzie ubehli už dva týždne a za ten čas používatelia nahlásili množstvo nájdených chýb alebo návrhov na vylepšenie. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí hru hrajú, testujú a hlásia nájdené problémy. Bez ich pomoci by to šlo o dosť pomalšie. Celkovo som odo dňa releasu poriešil 22 nahlásených nedostatkov. Niektorým sa tu povenujem detailnejšie.

Herná mapa#

S mapou sa objavilo celkom dosť chýb a povedzme si úprimne, aktuálna mapa nie je ani pekná, ani dostatočne informačná a rozhodne potrebuje vylepšiť. Toto je však dlhodobejšia úloha, ktorá trochu bledne popri iných prioritách, takže zatiaľ fixujem najmä očividné alebo jednoduché bugy. Jedným z takých očividných bolo to, že hneď v deň releasu som si uvedomil, že na mape nie sú nijako označené mestá hráčov z mojej aliancie. To je pomerne kritická vec, pretože nepozorný hráč by tak ľahko mohol poslať armádu niekam, kam rozhodne nechcel. Vtipné na tom bolo, že hoci mapa zvýrazňovala mestá nepriateľov, spojeneckých aliancií a aj aliancií, s ktorými je uzavretá dohoda o neútočení, tak mestá hráčov z mojej aliancie nie. Opravil som to hneď na druhý deň.

Questy#

V questoch sa vyskytla zatiaľ najvážnejšia chyba, kde hráč vedel obísť systém a získať pre seba neoprávnenú výhodu. Išlo o to, že obyčajnou zmenou jedného parametru v URL bolo možné dostať odmenu aj za quest, ktorý ešte hráč nesplnil. Som zvedavý, koľko podobných vecí ešte v hre je :)

Verbovanie jednotiek#

Keď si dáte teraz verbovať jednotky, tak sa vám po odoslaní formuláru zobrazí informačný text a zároveň v hornej časti obrazovky vidíte, aké jednotky sa trénujú. Toto releasnutá verzia nemala celkom dobre zvládnuté, pretože kvôli chybe sa nezobrazovala žiadna informačná hláška a zoznam trénovaných jednotiek bol predposlednou vecou na obrazovke. Hráči tak zostali občas zaskočení a nevedeli, či systém ich žiadosť o trénovanie jednotiek prijal alebo nie.

Plánovanie útoku#

Pri plánovaní útoku na cudzie mesto sa nikde nezobrazovalo, koľko surovín dokáže vyslaná armáda súperovi ukradnúť. Dočasne som to vyriešil tak, že pri štatistikách každej jednotky zobrazujem množstvo surovín, koľko táto jednotka dokáže odniesť. Do budúcna plánujem zobrazovať aj celkové množstvo pre celú vybranú armádu.

Síce sa nikde nezobrazovalo, koľko dokáže jednotka odniesť surovín, namiesto toho som však pri plánovaní útoku zobrazoval cenu každej jednotky. Úplne zbytočná informácia na mieste, kde vôbec nie je potrebná. Odstránil som to, nech to hráčov nepletie.

Boj#

Je celkom hanba, keď vám v hre, kde hráči musia medzi sebou bojovať, nefungujú boje. Presne to sa stalo vo Feudariu. Hneď v prvom súboji dvoch ozajstných hráčov sa vyskytli podmienky, ktoré spôsobili pád algoritmu počítajúceho výsledok boja. Kým som si všimol chybu a opravil to, tak prešlo vyše dvanásť hodín, počas ktorých dvaja hráči nemohli hru hrať a mne sa na serveri veselo napĺňal error log. Proste hanba. Vďaka tomu som však pri skúmaní výsledku daného súboja prišiel na to, že algoritmu snie je úplne dobrý, pretože v určitých prípadoch až príliš zvýhodnóval hráča, ktorý mal len nepatrne lepšiu armádu, ako jeho súper. Algoritmus som teda upravil a ten je vo výsledku značne krvavejší.

Skrýša#

Nikde v celej hre nebola uvedená pomerne dôležitá informácia a to, aká je vlastne kapacita skrýše. Teraz je to už síce opravené, ale skrýša niekedy v blízkom čase dočká aj zmeny svojej ceny. To však bude čakať všetky budovy a aj bojové jednotky.

Nový detail mesta#

Na stránku s detailom mesta som mal sťažnosti v podstate okamžite po spustení alfa verzie. Problémov tam bolo viacero. Asi všetkým prekážalo, že stránka je dlhá a musia dlho skrolovať k nejakej budove. Zvlášť otravné to bolo na mobiloch. Niektorým prekážalo, že kliknutie na tlačidlo pre upgrade budovy nemá potvrdzujúci dialóg. Taktiež sa nikde neukazovalo, koľko surovín hráčovi chýba, pokiaľ si niektorú budovu nevedel dovoliť. Hoci toto všetko je už v novom dizajne poriešené, tak stále ostáva niekoľko vecí a dnešný výzor detailu mesta čaká ešte niekoľko zmien.

Nesprávne zaraďovanie formácií do armád#

Najzvláštnejšia chyba, ktorá som riešil bolo nesprávne zaraďovanie formácií do armád. Stávalo sa, že hráčom, ktorí mali vo svojom meste dva rôzne levely jednotky rovnakého druhu zrazu jeden tento level zmizol. Keďže jednotky nemôžu miznúť samovoľne, tak mi bolo jasné, že sa to musí diať buď pri odosielaní jednotiek do boja, pri samotnom boji, alebo pri návrate domov.

Pátranie po tejto chybe si vyžiadalo niekoľko hodín, niekoľko nových testov a niekoľko prepísaných, až kým som nezistil, že to je jedna triviálna chyba pri spracovávaní údajov z databázy a nastávala vo všetkých vyššie vymenovaných prípadoch. Následná oprava zabrala našťastie už len niekoľko minút. Nuž, aj majster tesár sa niekedy utne a urobí úplne začiatočnícku chybu.

Čo daľej?#

To by bolo všetko k dnešnému development updatu. V najbližšej dobe sa plánujem pozrieť na niektoré ďalšie z nahlásených vyše 70tich problémov. Najvážnejším problémom sú aktuálne ceny budov a jednotiek, pretože všetci hráči majú nedostatok jedla a dreva a zároveň plné sklady kameňa a železa. Ceny teda prejdú nejakými zmenami, aby to bolo viac vyvážené. Okrem toho sa chcem pozrieť na questy a zrejme sa trochu pohrám s menu.