Development Update no. 2

10.01.2016

Prešiel mesiac a pol a ja som si povedal, že je opäť čas si sadnúť a zosumarizovať vývoj na Feudariu. Bolo to pre mňa ceľkom zaujímavé obdobie. Hráči mi svojou spätnou väzbou generujú väčšie množstvo nahlásených chýb, problémov, nelogických vecí a návrhov, než je v mojich silách zapracovávať :) Na druhej strane je to úplne super, lebo to znamená, že aj takáto miniatúrna hráčska komunita mi dokázala dať veľmi cenný feedback a ja tak môžem hru ďalej vylepšovať a posúvať ďalej.

Novinky#

Najskôr jedna neherná novinka. Založil som pre Feudarium oficiálny twitter účet. Nájdete ho na adrese https://twitter.com/feudarium. Pokiaľ ste na twitteri, tak určite followujte :)

Od konca novembra je možné sa do Feudaria prihlásiť aj pomocu Google účtu a nemusíte si teda vymýšľať heslo. Prihlásenie cez Google vedia dokonca využiť aj existujúci hráči, pokiaľ si vo svojom profile vyplnia emailovú adresu na takú, ktorú používajú aj pre svoj Google účet.

Začiatkom decembra som nasadil zmenu dizajnu a správania hlavného menu. Najdôležitejší rozdiel oproti predchádzajúcej verzii bolo zjednotenie hlavného menu a menu mesta a zlepšenie použiteľnosti v niektorých prípadoch. Táto zmena bola prijatá veľmi kladne a hráči dali zopár návrhov, ako ísť v úpravách menu ešťe ďalej.

Hlavné menu

Dva dni pred Vianocami som dal lídrom aliancií možnosť rozpustiť alianciu. Táto funkctionalita bola niekoľkými hráčmi dlho očakávaná, pretože boli uväznení v jednočlenných alianciách, ktoré ako ich lídri nevedeli opustiť.

Rozpustenie aliancie

Najväčšiu zmenu, ktorá prináša úplne nové možnosti vo vojenskej stratégii som nasadil včera. Ide o možnosť posielať svoju armádu nielen na dobyvačnú a lúpežnú výpravu, ale aj na pomoc pri obrane iných miest. Tieto iné mestá môžu byť buď vaše, alebo aj iného hráča. Od tejto zmeny si sľubujem, že podporí vzájomné boje a súperenie medzi hráčmi. Pravdepodobne sa značne zmenia taktiky používané pri dobývaní miest, kedy môžeme očakávať, že dobyvateľ do novozískaného mesta rýchlo naleje ďalšie podporné armády, čo predtým nebolo možné.

Možnosť odoslať support

Spolu s touto zmenou som upravil aj prehľad armády mesta. Pribudli dve nové stránky, na jednej sú zobrazené všetky armády, ktoré smerujú z alebo do aktuálneho mesta a na ďalšej je prehľad podporných armád v iných mestách. Viď obrázky.

Armády na pochode

Podporné armády v iných mestách

Chyby#

Skôr, než sa dostanem k iným veciam, tak by som sa chcel hráčom ospravedlniť za výpadky, ktoré sa od konca novembra objavili. Spôsobilo ich niekoľko zákerných chýb, ktoré sa na testovacom prostredí doteraz nevyskytli. Pokiaľ by to niekoho zaujímalo, tak najdlhší výpadok bol spôsobený chybou pri výpočte výsledku bitky, kde sa vyskytli neočakávané podmienky, ktoré spôsobili, že algoritmus prepočtu sa dostal do nekonečného cyklu.

Niekoľko ďalších chýb, pri ktorých hráči často dostávali od serveru 500kovú odpoveď, bolo spôsobených databázovým deadlockom. Toto je problém, ktorý som nateraz iba dočasne obišiel a jeho finálne riešenie bude zrejme chcieť väčšiu časovú investíciu a rozsiahly prepis spôsobu výpočtu udalostí. Dočasné riešenie zatiaľ funguje dobre a tak teraz čakám na to, kedy sa deadlock vyskytne opäť. Mám pripravené podrobnejšie logy a pri jeho najbližšom výskyte už budem mať presnejšie informácie o tom, čo presne sa stalo a budem sa s tým môcť patrične vysporiadať. Držte palce.

Niekoľko hráčov mi hlásilo, že im zmizla armáda, ktorá sa vracala z úspešného útoku. Zdá sa, že táto chyba bola opravená pri opravovaní inej chyby ešte skôr, než som to stihol poriadne preskúmať. Pokiaľ však máte podozrenie, že sa vám toto opäť udialo, určite mi dajte vedieť.

Herná mapa#

Na mape bola opravená chyba, ktorá hráčov bez aliancie zobrazovala ako spojencov a bolo vylepšené centrovanie mapy na aktuálne aktívne mesto. S týmto boli problémy hlavne na mobiloch.

Mapu v budúcnosti čaká veľa zmien a vylepšení, s aktuálnou verziou nie je spokojný asi nikto a ja už vôbec nie.

Ceny jednotiek a budov#

Už prvé týždne testovania ukázali, že ceny jednotiek a budov sú značne nevybalansované, takže koncom novembra a začiatkom januára som riešil niekoľko taskov, ktoré sa snažili meniť ceny a štatistiky. Spomenul som by som hlavne tie dve úpravy:

  • zmena kapacity pre skrýšu, ktorá spôsobila, že skrýšu má konečne význam postaviť a upgradovať
  • cena jednotiek každým levelom stúpa o 15 percent a ich sila takisto o 15 percent (predtým rástla sila iba o 10 percent).

V balansovaní budem ešte pokračovať a pozriem sa na zúbky sile jednotiek a ich cenám.

Questy#

Veľa kritiky sa na mňa zosypalo kvôli questom. Hráči chceli viac menších questov na začiatku hry, lebo sa stávalo, že len čakali na vyprodukovanie surovín a nemali čo robiť. Nejaké questy som doplnil, iné premiestnil na skoršie pozície a v prípade potreby doplním ďalšie.

Bitky#

V detaile bitky sa po spustení zobrazoval nesprávny názov brániaceho sa mesta (bol tam uvedený názov útočiaceho). Toto bolo fixnuté koncom novembra a zdá sa, že detail bitky už zobrazuje všetky informácie správne. Zrejme sa však ešte pohrám trochu s algoritmom bitiek, lebo v niektorých prípadoch sa mi zdá, že porazený hráč mal udeliť víťazovi viac zranení.

Čo daľej?#

Doteraz som pri tvorbe hry postupoval celkom živelne, ale aktuálne to vyzerá tak, že si budem musieť urobiť nejaký plán. Mám totiž nahlásených 90 taskov na riešenie a to medzi ne nerátam novú funkcionalitu, ktorú chcem vyvíjať. Musím sa rozhodnúť, čo sú priority a nejako vyvážiť opravovanie chýb a prinášanie novej funkcionality.

Ak sledujete dianie na hernej mape, tak asi viete, že hráč slonik ovláda značnú časť sveta. Vyzerá to tak, že svet nám bude čoskoro končiť, takže sa musím pripraviť na spustenie druhého testovacieho sveta o dosť skôr, než som predpokladal. Čiže zrejme tasky ohľadom tohto dostanú prioritu.