Pripravované novinky: Šľachtici

06.02.2017

Keď som v lete vypínal Feudarium, myslel som si, že to bude tak na mesiac alebo dva. Ako to však už chodí, tak mi plány skrížili rôzne udalosti skutočného sveta a ja som sa programovaniu nemohol venovať toľko, ako som pôvodne chcel. Posledné týždne však pracujem na novinkách intenzívnejšie a rozhodol som sa, že ich budem postupne predstavovať na tomto blogu až do momentu spustenia novej verzie.

Šľachtici#

V predchádzajúcej verzii boli šľachtici jedným z typov bojovej jednotky, ktorá mala oproti bežným jednotkám niekoľko odlišností. Boli veľmi drahí, mali najsilnejší útok aj obranu, ale ich najužitočnejšiou vlastnosťou bolo to, že pokiaľ prežili útok na nepriateľské mesto, tak tomuto mestu znížili jeho lojalitu. Keď lojalita klesla na nulu, tak bolo mesto dobyté a zmenilo majiteľa.

V novej verzii šľachtici síce prišli o svoj status bojovej jednotky a nemajú teda ani útočnú, ani obrannú silu, ale postúpili na vyšší stupienok v hierarchii a pristupuje sa k nim ako k novému elementu v hre. Naverbovanie nového šľachtica vás vyjde draho a bude trvať dlho. Keďže som navyše zrušil pre šľachticov frontu, tak pokiaľ sa nedokončí proces verbovania pre šľachtica, nemôžete dať verbovať ďalšieho. Čiže vo výsledku bude verbovanie šľachticov trvať ešte dlhšie.

Po naverbovaní zistíte, že váš šľachtic síce nemá žiadne vlastnosti, ale namiesto toho má svoje meno. Keď sa vám nebude páčiť to, ktoré pridelil systém, môžete si ho premenovať.

Zoznam šlachticov v hrade

Šľachticov je možné presúvať z jedného mesta do druhého. Robí sa to tak, že do mesta pošlete buď podpornú armádu alebo útok a vyberiete si šľachticov, ktorí majú s armádou cestovať. Týmto spôsobom môžete poslať na cestu šľachtica aj bez armády, ale neodporúčal by som vám to robiť v prípade, že posielate útok. Týmto spôsobom by ste ho v boji určite stratili.

Výber šľachticov do útoku

Útoky so šľahticmi sa vyhodnocujú trochu inak, ako v predchádzajúcej verzii. V prvom rade sa šľachtici bitky nezúčastňujú priamo, ale len ako akýsi "velitelia". To však neznamená, že im nič nehrozí. V každom kole bitky sa pre každého šľachtica zisťuje, či náhodou nebol zabitý. Pravdepodobnosť zabitia nijako nezávisí od sily, ani veľkosti armád. Je veľmi nízka, ale čím viac kôl bude bitka mať, tým väčšie riziko šľachticom hrozí.

Veľmi neblahý osud čaká šľachticov z útočiacej armády v prípade, že bitku vyhrá obranca. Nikto z nich sa už domov nevráti a všetci v bitke zahynú. Ak prehrá obranca, tak situácia je trošku iná. Prežitie jeho zvyšných šľachticov závisí od toho, či útočník znížil lojalitu jeho mesta až na nulu. Pokiaľ nedošlo k zníženiu lojality alebo ostala vyššia ako nula, tak jeho zvyšní šľachtici útok prežijú. Ak lojalita mesta klesla na nulu, tak obranca príde nielen o mesto, ale v bitke padnú aj jeho poslední šľachtici.

Útočník by si mal teda veľmi dobre premyslieť, či spolu s armádou pošle aj šľachticov, lebo ich život tým riskuje vo väčšej miere, ako obranca.

Kolo bitky

Úplne novým herným prvkom sú správcovia mesta. V tejto verzii budete môcť každému svojmu mestu prideliť jedného správcu. Správca sa musí fyzicky nachádzať v meste a nesmie byť súčasťou podpornej armády. To znamená, že pokiaľ sa šľachtic do mesta dostal s podpornou armádou, tak najskôr musíte túto armádu začleniť do posádky mesta. A načo je vlastne dobré prideliť mestu správcu? Zvýši sa tým maximálna možná úroveň lojality.

Maximálna lojalita v predchádzajúcej verzii bola pre všetky mestá na úrovni 100. V novej verzii sú štyri rôzne úrovne:

  • bežné mesto bez správcu: maximálna lojalita 100
  • bežné mesto so správcom: maximálna lojalita 125
  • hlavné mesto bez správcu: maximálna lojalita 150
  • hlavné mesto so správcom: maximálna lojalita 200

Lojalita hlavného mesta s práve vybraným správcom

Bude teda náročnejšie dobyť mesto so správcom a ak to bude hlavné mesto, tak to bude dokonca dvakrát také náročné.

Pridelením správcu sa lojalita mesta nezvýši okamžite. Iba sa zvýši maximálna možná hranica, kam až lojalita môže stúpať. Do tejto maximálnej hranice to bude stúpať klasickou rýchlosťou (tj. +1 za hodinu). Pokiaľ však mestu správcu odoberiete, tak aktuálna lojalita okamžite klesne na novú úroveň (pokiaľ bola vyššia). Nie je teda dobré sa s tým moc hrať a každých pár hodín prideľovať a odoberať správcu. Dajte si navyše pozor na to, že odoslaním správcu s nejakou armádou preč z mesta má rovnaký efekt, ako keby ste mestu správcu odobrali.

Výber správcu

Plány do budúcna#

Toto sú nateraz všetky zmeny, ktoré sa týkajú šľachticov. Plánujem to však posunúť ešte ďalej. Šľachtici časom dostanú rôzne vlastnosti, budú sa môcť vzdelávať a trénovať rôznymi smermi, budú získavať skúsenosti a ich prítomnosť v meste, alebo v armáde bude poskytovať rôzne bonusy. (Už vám dáva zmysel, prečo majú mená?) Toto síce nebude hotové hneď v najbližšej verzii, ale možno už nasledujúcej. A chcem to potiahnuť ešte ďalej, ale to nebudem zatiaľ prezrádzať.

Nabudúce#

Malé nahliadnutie na to, čo predstavím nabudúce: